OFERTA

PRODUKCJA POMIDORÓW

Położone w sercu południowej Wielkopolski rodzinne gospodarstwo Chenczke od wielu lat plasuje się w czołówce polskich producentów warzyw szklarniowych jako dostawca najwyższej jakości produktów.
Nasze pomidory cenione są za ich jakość i wyśmienity smak, a ich wzrost przebiega w wyspecjalizowanych szklarniach z zastosowaniem różnorakich innowacji technologicznych. Wykorzystane przez nas rozwiązania to między innymi komputerowe zarządzanie klimatem i nawadnianiem podłoża, ochrona biologiczna oraz zapylanie roślin przez trzmiele. Na etapie produkcji priorytetem w naszych szklarniach jest właśnie ochrona biologiczna.

Najwyższą jakość produktu potwierdzają uznane certyfikaty, m.in. GLOBAL-G.A.P. (niezależny, dobrowolny system zapewnienia bezpieczeństwa dla produkcji rolnej), a także BRC (Globalny Standard Bezpieczeństwa Żywności – uznany, stosowany i akceptowany przez największe światowe sieci supermarketów). W 2012 roku pomidory z naszego gospodarstwa zostały nagrodzone prestiżowym certyfikatem „Doceń polskie”, objętym honorowym patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dzięki licznym wyróżnieniom i certyfikatom marka Chenczke stała się rozpoznawalna na rynku krajowym i zagranicznym jako producent pomidorów wysokiej jakości. Wytężona praca, kolejne inwestycje i zaangażowanie całej rodziny pozwalają utrzymać mocną pozycję wśród producentów warzyw i owoców. Wiele uwagi poświęca się bezpieczeństwu produkcji i doskonaleniu jakości pomidorów. Jakość naprawdę ma znaczenie!

10

TECHNOLOGIA PRODUKCJI

 

Rozwój technologiczny to nieodłączny element prowadzenia firmy przyjaznej środowisku, takiej jak nasza. Dzięki energooszczędnemu systemowi sztucznego oświetlenia proces fotosyntezy roślin jest możliwy nawet w okresie niskiego naturalnego nasłonecznienia, co zapewnia stałą wydajność uprawy. Ponadto w celu uzyskania jak najlepszych warunków rozwoju i ochrony roślin przed szkodnikami stosowana jest uprawa biologiczna, w tym naturalna metoda zapylania przez trzmiele.

Specjalistyczne szklarnie zapewniają ponadto idealne warunki wzrostu i dojrzewania owoców. Zastosowane tu rozwiązania technologiczne pozwalają na utrzymanie optymalnego środowiska cieplarnianego, gdzie zintegrowany system komputerowy pomaga zarządzać czynnikami uprawy. Gospodarstwo wykorzystuje bowiem nowoczesne systemy automatycznego sterowania podlewaniem, regulacji wilgotności, przepływu powietrza oraz poziomu emisji CO2. Pomidory uprawiane są na wełnie mineralnej Grodan według najnowszych wytycznych stosowania podłóż mineralnych.

Przez lata ciężkiej pracy wypracowaliśmy własne efektywne procedury zbierania pomidorów, co pozwoliło na stworzenie jednego z najnowocześniejszych zakładów sortujących w Polsce. Pomidory zbierane są ręcznie prosto do skrzynek umieszczonych na miniciągnikach Robocar, co pozwala na skrócenie czasu ich zbioru do minimum. W dalszej kolejności profesjonalne maszyny sortownicze Maf Roda precyzyjnie sortują pomidory przeznaczone do sprzedaży. Posortowane i zważone pomidory są starannie pakowane i umieszczane w magazynach, skąd docierają do dystrybutorów i konsumentów.

Ciągła chęć doskonalenia skłania nas do nawiązywania współpracy z wiodącymi europejskimi firmami i instytutami naukowymi; korzystamy między innymi z pomocy Doradztwa Ogrodniczego, a ponadto w ostatnich latach gospodarstwo odwiedzali producenci pomidorów i międzynarodowi doradcy z Holandii, Francji, Anglii, Czech, Korei i Kanady. Metody i technologie uprawy w naszych szklarniach zgodne są z obowiązującymi normami europejskimi, czego dowodem jest zdobycie przez nas certyfikatu Global-GAP potwierdzającego wdrożenie systemu HACCP w zakresie bezpieczeństwa żywności, a tym samym jakość naszych produktów.